از درختان بسیار مهم وحیاتی گوده و بطور کل جنوب ایران درخت نخل است

سابقه کشت این درخت در دنیا به بیش از 5000 سال پیش رسیده و کاشت آن در ایران از بدو تاریخ و تشکیل سلسله هخامنشی معمول بوده است. تکثیر این درخت بوسیله هسته خرما یا بوسیله جابجا کردن پاجوشها (جوانه های خرما)  ( در زبان محلی تیم )صورت می گیرد. بهترین وسیله تکثیر خرما همان جابجا کردن درخت کوچکی است که اطراف درخت نخل مادر تولید می شود. بهترین فصل تکثیر، تابستان و ماههای تیر و مرداد است. طریقه باروری این درخت بدینصورت است که به ازاء هر 95 اصله درخت ماده ، 15 اصله پایه نر در نظر گرفته می شود و خوشه ها را از درخت نر درمی آورند و درختان ماده را باور میکنند که در اصطلاح محلی به این عمل( اوار ) می گویند. درخت خرما دارای انواع مختلف می باشد و بعضی معتقدند به 400 نوع می رسد.

معمولاً اولین درختی که به ثمر می نشیند و رطب و خرما می دهد بیشی و آخرین هلیلی می باشد. از انواع دیگر نخل میتوان به خنیزی، لشت، هلو، خاستویی، گنتال، شاهانی، شکری و ... اشاره کرد. مراحل مختلف رشد میوه نخل بدین صورت است که ابتدا به صورت سفید و مانند پنیر است که به آن (تری) می گویند و بعد به ترتیب خلل، خارک، رطب و بالاخره خرما درمی آید.

نخل درختی است که یکسال تمام می تواند هزینه زندگی یک کشاورز را تامین کند.در تابستان از میوه تازه آن ، رطب و در زمستان از خرمای آن استفاده می کنند. در سایه اش می خوابند و از الیاف و برگهای و ساقه های آن خانه و منزل به صورت شت و تیلک  ساخته و از فرآوردهای آن قند خرما ، شیره خرما ، سرکه و الکل به دست می آورند. هسته خرما مصرف غذایی برای دامها دارد و از برگ آن برای یافتن زیراندازی به نام تیلک  و سبد و دیگر محصولات حصیری مانند  بادبزن ، فرش شتی ، جارو ، طناب حصیری استفاده می شود. از خوشه خرما که به پنگ  معروف است سبد درست می کنند، از پری خرما  (الیاف وسط شاخه ها) جهت شستن ظرف و بافتن طناب محکمی به نام پروند که برای بالا رفتن از درخت ساخته میشود، استفاده می شود.

آفت نخل : تشنگی، طوفانهای شدید، تند سیل، رعدو برق، ملخ و بل زدن( به زبان محلی بل)است . مرگ نخل تدریجی است، اول از ثمر می افتد، ضعیف  می شود، در تنه و ساقه آن چین و چروکهای دیده می شود و سرانجام لاغر و نحیف شده و گودالهایی در تنه آن ظاهر میگردد که منجربه مرگ نخل می گردد.در مورد آفت بسیار شایع بل زدن که در اصطلاح کشاورزی به آن آفت کنه تار عنکبوتی گفته می شود ؛ بهترین کار برای جلوگیری از این آفت سمپاشی بسیار ساده در ماههای اسفند و فروردین است.

                                                     gh